Take Back voor C2C Lichtmasten

Take Back is een innovatief systeem ontwikkeld door Sapa Pole Products om de keten te sluiten. Oude lichtmasten worden verzameld en gestript waarna alle onderdelen worden geretourneerd en volledig teruggebracht in de technische kringloop. Het systeem sluit goed aan bij zowel maatschappelijke ontwikkelingen als duurzaamheiddoelstellingen binnen gemeenten.
Sapa Pole Products levert sinds 2011 aluminium lichtmasten Cradle to Cradle Certified™ zilver.
Het terugnemen van schrot voor het recyclen van aluminium (op eigen locatie) was al een onderdeel van het duurzaamheidbeleid binnen Sapa. Het vormde de basis van het aannemen van de Cradle to Cradle® filosofie. Take Back, waarbij de gehele mast teruggenomen wordt, is een logische vervolgstap. Het systeem vereist een hoge kennis van het recyclen van materialen en duurzame procesvoering.

Take Back ontzorgt gemeenten

Wanneer lichtmasten worden vervangen, kan een gemeente voor het Take Back systeem kiezen. Met de levering van nieuwe lichtmasten, neemt Sapa de oude aluminium lichtmasten geheel retour (met inbegrip van fittingen, bekabeling, etc.), waarna alle componenten worden gestript en teruggebracht in de technische kringloop. Sapa coördineert het gehele logistieke proces, en ontzorgt daarmee gemeenten.

Samenwerking met partners

Het omsmelten van de aluminium lichtmasten, het extruderen van de billets in buizen en de productie van nieuwe lichtmasten vindt allemaal plaats op de Sapa locatie in Drunen. De restmaterialen die Sapa niet kan verwerken worden terug in de keten gebracht door een afvalverwerkingspecialist. Om de lichtmasten te ontmantelen, is Sapa Pole Products een samenwerkingsverband aangegaan met een lokale publieke onderneming voor sociale tewerkstelling. Op deze wijze helpt het Take Back systeem niet alleen om de materiaalstromen te beheersen, maar draagt ook bij aan arbeidsparticipatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Circulaire economie

Het Take Back systeem, waarbij waardevolle, schone materialen in de kringloop blijven, is ontwikkeld door Sapa Pole Products om het hergebruik van producten en materialen te maximaliseren en om afval te minimaliseren. De Sapa lichtmasten zijn ontworpen om volledig hergebruikt te worden aan het einde van hun levensduur. “Het ontwikkelen van oplossingen volgens het Cradle to Cradle® ontwerp faciliteert niet alleen de demontage van onze lichtmasten. Het helpt ook om de toekomstige beschikbaarheid van schrot te verhogen en helpt onze klanten zich aan te passen een circulaire economie “, zegt Leopold Moormann, Managing Director van Sapa Pole Products.

Share: