Dag van de aarde: JBC lanceert duurzame collectie voor het hele gezin

Gepubliceerd op 25 April 2016 | 16:57 uur door Ernst-Jan Mul

Op vrijdag 22 april viert JBC de Dag van de Aarde met een tweede, duurzame REVIVE-collectie voor het hele gezin. Elk kledingstuk uit deze lijn kreeg het Cradle to Cradle-certificaat, wat betekent dat alle gebruikte materialen tot de laatste vezel recycleerbaar zijn. Geen enkel ander modebedrijf in België doet het JBC na.

Waar de eerste REVIVE-collectie nog beperkt was tot dertien sportieve items, trekt JBC dit voorjaar alle registers open met een volledige homewear-collectie voor vrouwen, mannen en kinderen. REVIVE bestaat uit heerlijke casual items uit biokatoen, zoals luchtige T-shirts en truitjes en comfi shorts en broeken. Vanuit je luie zetel de straat op: met deze collectie mag je gezien worden!

Voor het kleurenpalet baseert REVIVE zich op het ontluiken van de lente. Zachte zalmpastels en witte tinten vertolken de hoofdrol bij de meisjes/vrouwen, terwijl muntgroen en petroleumblauw voor extra cachet zorgen bij de jongens/mannen. De belijningen zijn vloeiend, de pasvormen easy. Deze duurzaam ontworpen collectie zit goed en voelt ook goed!

Materiaalkringloop

De tweede REVIVE-lijn ontving opnieuw een Cradle to Cradle-label, wat inhoudt dat alle kledingstuks 100% herbruikbaar zijn. “Cradle to Cradle betekent letterlijk: van wieg tot wieg. Doel is om de kringloop van materialen volledig rond te krijgen”, zegt Saartje Boutsen, Corporate Social Responsibility (CSR) Manager bij JBC. Terwijl de klassieke mode-industrie werkt rond het vaste stramien ‘productie – consumptie – afval’, volgt Cradle to Cradle een kringloopsysteem waarbij afval weer dienst doet als grondstof.

“Al van bij de eerste ontwerpschets houdt het JBC-designteam rekening met het Cradle to Cradle-principe”, zegt Boutsen. “Want zelfs het kleinste detail moet optimaal gerecycleerd kunnen worden.” De ontwerpers kozen bijvoorbeeld voor biokatoen, voor biogaren in plaats van polyestergaren en voor katoenen koordjes in plaats van ritsen, zodat er niets verloren gaat. De prints worden gedrukt met verf op waterbasis, zodat er minder chemicaliën nodig zijn.

Het ecologische engagement van JBC gaat overigens verder dan één aparte collectie. Doorheen het hele JBC-gamma vind je een ruim aanbod van biokatoen, zowel bij de kinderen, dames als heren. Sommige kledingstuks zijn zelfs GOTS-gecertificeerd. Dit internationale label garandeert dat minstens 95% van de stof biologisch geproduceerd is, en dat het kledingstuk onder correcte sociale omstandigheden gemaakt werd.

Close the loop

JBC is de eerste en enige Belgische retailer die kleding produceert volgens het Cradle to Cradle-principe. “Ook in de rest van de wereld zijn er weinig modebedrijven die de stap zetten, dus we zijn heel trots op deze verwezenlijking”, zegt Saartje Boutsen. JBC krijgt daarvoor ook alle lof van Flanders Fashion Institute (FFI). “We juichen het toe dat een grote modeketen als JBC een voortrekkersrol vervult op het vlak van duurzame mode”, zegt Jasmien Wynants, projectmanager bij FFI. “Het is belangrijk dat de hele modesector in beweging komt, en JBC geeft alvast het goede voorbeeld.”

Omdat Flanders Fashion Institute intensief bezig is met ecologie en duurzame mode, wil de organisatie graag ondersteuning bieden aan JBC en andere modebedrijven. “We hebben een tool ontwikkeld, ‘Close The Loop’, die modelabels kan helpen in het ontwikkelen van meer duurzame collecties”, legt Wynants uit. “Op dit gratis onlineplatform leggen we uit hoe je elke schakel in de levenscyclus van een kledingstuk kan verduurzamen - van grondstoffen en ontwerp tot productie en verkoop.”

FFI heeft de tool ook al naast de REVIVE-collectie van JBC gelegd. “Het eindresultaat is zeer positief”, zegt Wynants. “Cradle to Cradle is dan ook het meest doorgedreven principe van circulaire mode, waarbij de materiaalkringloop zich volledig sluit en er geen sprake meer is van afval.”

Tips & tricks

In de circulaire mode houden zowel designers, producenten, retailers als consumenten rekening met de volledige levenscyclus van een kledingstuk. Ook als consument kan je dus een steentje bijdragen aan het duurzame modeverhaal. FFI heeft op zijn Close The Loop-tool een apart luikje voorzien voor consumenten, met tips & tricks om bewuster om te gaan met kleding. Een voorsmaakje!

  • Investeer in houten kleerhangers, deze houden zware kledingstukken langer mooi.
  • Kleren die je niet meer draagt, ruil je in voor de goodies van anderen op een swapping event.
  • Een vuistregel zodat jouw kleding langer meegaat: minstens 50% van je kledingstuk moet natuurlijke stofvezels bevatten. Bijvoorbeeld (bio)katoen, wol, zijde of linnen.
  • Koop wasmiddelen op plantaardige basis. En laat wasverzachter achterwege, dat zorgt voor een aardige milieuwinst.
  • Hou je kleding langer mooi door binnenstebuiten te wassen en steeds alle ritsen, haakjes en knoopjes te sluiten.
  • Een knoop aannaaien, een sok stoppen, een gat dichten,… Yes you can!

Over Cradle to Cradle Certified:

De standaard voor Cradle to Cradle gecertificeerde producten helpt ontwerpers en producenten hun producten continu te blijven verbeteren, van het basic-niveau tot aan het platinumniveau. Door op deze manier te werken, ontstaan er producten die goed zijn en steeds beter worden, in plaats van alleen minder slecht. De kwaliteitsaspecten zijn onderverdeeld in 5 kernthema’s: Veilig en gezond materialgebruik, hergebruik van materialen, hernieuwbare energie & CO2 management, verbetering waterkwaliteit en sociale rechtvaardigheid.

Share: