Gielissen pioniert circulaire standbouw op Building Holland

Gepubliceerd op 16 April 2018 | 10:50 uur door Hein van Tuijl

Tijdens Building Holland van 17 t/m 19 april in de RAI in Amsterdam, presenteert Gielissen Interiors | Exhibitions | Events een eerste concept voor circulaire standbouw. In de afgelopen maanden bouwde Gielissen in samenwerking met EPEA Nederland een expositie binnen het thema ´Buildings As Materials Banks’. Opdrachtgever is het grootste Europese consortium rond circulariteit in de bouw: BAMB 2020. (www.bamb2020.eu)

De expositie integreert meer dan 70 bedrijven en producten die geschikt zijn voor een circulaire economie en is bovendien zélf een voorbeeld van een circulair gebouw. Het bijzondere resultaat is tot stand gekomen door een samenwerking tussen EPEA Nederland, ontwerpstudio &Lotte en Gielissen. Het ontwerp, de materiaalselectie en de realisatie zijn volledig modulair, aanpasbaar en op productniveau herbruikbaar. Bovendien zijn alle producten en materialen voorzien van Materials Passports die via een digitaal platform inzichtelijk zijn voor de bezoekers.
“We wilden een interactieve expositie realiseren, waarbij de bezoeker zelf kan zien en ervaren hoe producten eenvoudig in en uit elkaar te halen zijn en los komen van een gebouw” vertelt Hein van Tuijl, Managing Director EPEA Nederland. “Vaak ontbreekt het gebruikers en verwerkers aan de juiste kennis en gegevens over materialen, waardoor ze verworden tot afval. Daarom zijn alle producten in de expositie gechipt en voorzien van een Materials Passport, die de bezoeker kan uitlezen via zijn eigen telefoon.”
Gielissen merkt dat er zowel bij hun standbouwconcepten als bij interieurprojecten steeds vaker gevraagd wordt om Cradle to Cradle of ´circulaire´ oplossingen. Het bedrijf investeert dan ook in Cradle to Cradle om deze groeiende markt te kunnen bedienen. “De trend die we een aantal jaren geleden in de interieurwereld al hebben zien aankomen (o.a. Gemeentehuis Hardenberg en het pand van Alliander in Duiven) zet zich definitief door. Niet alleen de interieurbouw maar ook in de standbouw wordt het in toenemende mate een onderwerp dat van belang is. Wij zijn er van overtuigd dat we hier nog veel kunnen leren, maar ook samen met EPEA kunnen laten zien hoe je het verschil kunt maken”. Aldus Andre Hoeben COO van Gielissen

De ´Buildings As Materials Banks´ expositie is dagelijks te bezichtigen van 10:00 tot 18:00 op stand 11.084. Wo. 18 april om 12:25 spreekt projectleider Ernst-Jan Mul over de expositie op het Inspirante stage, gevolgd door Elma Durmisevic (TU Twente) die om 13:05 op het Nexus stage over reversibel gebouw ontwerp spreekt. Of meldt u aan voor de dagelijkse rondleiding bij massop@epea.com

Video: www.youtube.com/watch?v=fRLOGYX-B4Q
Website: www.epea.nl/rems
http://www.gielissen.com/sustainability

Share: