Nieuws

Michael Braungart & William McDonough win prestigious WorldGBC David Gottfried Award

04 Oktober 2017 | 14:04 uur

Dr. Michael Braungart and William McDonough have been awarded the prestigious WorldGBC David Gottfried Global Green Building Entrepreneurship Award for their unique, innovative and entrepreneurial contribution to the global green building movement.

Tai Lee Siang, WorldGBC’s Chairman, honoured the two individuals at a special ceremony today in Jaipur, India. The WorldGBC’s David Gottfried Award recognises individuals whose contributions have been particularly pioneering, displaying an entrepre... lees verder

Materials Passports Platform prototype for materials banking now live!

27 September 2017 | 17:21 uur

A powerful new tool for materials banking across Europe, the Materials Passports Platform prototype, is live as of now and is accessible through passports.bamb2020.eu. The platform is one of the key outputs of the €10 million Horizon 2020 project ´Buildings As Material Banks´.

One Stop Shop The new BAMB Materials Passports platform will fill a gap in the marketplace by providing a ‘one-stop-shop’ to describe Circular Economy value across the building cycle, especially for using and re-using... lees verder

Healthy Printing! in nieuwste DOEN Bijvoorbeeldboekje

06 Juli 2017 | 15:39 uur

EPEA’s Healthy Printing! project wordt omschreven in de nieuwste DOEN publicatie; het Bijvoorbeeldboekje.

Begin dit jaar startte EPEA met hulp van Stichting DOEN het Healthy Printing! project. Doel van het project is om het gebruik van gezonde inkten en printchemie op te schalen, zodat schonere recyclingstromen ontstaan voor papier.

Papier wordt al op grote schaal gerecycled, maar is helaas vaak sterk verontreinigd. Dit zorgt voor problemen, onder meer tijdens het gebruik in nieuwe toepassingen... lees verder

Want to Design for Circularity? Consider Your Buildings as Future Material Banks From the Start.

26 April 2017 | 08:35 uur

Katy Tomasulo van C2CPII had een kort interview met Lars Luscuere en Hein van Tuijl over Materials Passports and het Horizon2020-project Buildings as Material Banks (BAMB). Het volledige artikel is hier te vinden.

Buildings As Material Banks (BAMB) op Building Holland 2017

29 Maart 2017 | 13:08 uur

Hét Europese project rond materiaal paspoorten in de bouw en reversibel gebouwontwerp is goed vertegenwoordigd op Building Holland 2017. Woensdag 12 April om 12:10 spreekt Elma Durmisevic (TU Twente) op het GAIA stage over ´omkeerbaarheid van de bouw’. Om 13:05 op het NEXUS stage spreekt Hein van Tuijl van EPEA Nederland over Materiaal Paspoorten als tool voor gezonde, circulaire gebouwen. Hij wordt opgevolgd om 13:25 door Jad Oseyran van IBM over business model innovatie voor hergebruik van mat... lees verder

´Afval is Voedsel´ 10 jaar na dato: `Groene Dromen'

29 Maart 2017 | 12:59 uur

Aanstaande zondag 2 April om 21.05uur zendt VPRO Tegenlicht op NPO2 ´Groene Dromen´ uit. De documentaire volgt op het tienjarig jubileum van de bekroonde productie ´Afval is Voedsel´ die een ware Cradle to Cradle revolutie in Nederland teweegbracht. Met deelname van onder meer Michael Braungart (EPEA), Feike Sijbesma (DSM) en Michel Weijers (Gemeente Venlo). Zie een preview hier: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/groene-dromen.html

Healthy Printing launched to make recycling safer & more economical

14 Maart 2017 | 09:32 uur

To improve food safety and recycling costs, EPEA with support from the DOEN Foundation is launching a healthy printing initiative to scale up availability of healthy substances in printed publications and packaging, and invites its customers and partners to join the alliance... lees verder

"BAMB graaft diep voor circulaire economie"

07 Februari 2017 | 10:49 uur

Duurzaam Gebouwd was aanwezig op het jaarlijkse stakeholder netwerk event van het Buildings As Materials Banks consortium in Brussel. In dit project worden Materiaal Paspoorten en Modular Building Design aangewend om de transitie naar een circulaire bouwindustrie te versnellen! Lees het volledige verslag op de website van Duurzaam Gebouwd: https://www.duurzaamgebouwd.nl/society/20170206-bamb-graaft-diep-voor-circulaire-economie

Holonite Cradle to Cradle Silver gecertificeerd!

10 November 2016 | 16:30 uur

Holonite, producent en leverancier van gevel- en afbouwmaterialen heeft het Cradle to Cradle Silver certificaat 4 november in ontvangst genomen van EPEA Nederland. Met enige trots kijkt het bedrijf terug op de afgelopen jaren waarin duurzaam ondernemen steeds een grotere rol is gaan spelen. In 2010 is startte Holonite met EPEA Nederland een uitvoerig onderzoek naar Holonite op product- en procesniveau in het kader van de Cradle to Cradle certificering. Het onderzoek is een continu proces dat de... lees verder

Joint Global Conference on Biomimicry and Bio-Inspired Innovation

03 November 2016 | 08:24 uur

The Global Conference on Biomimicry in Utrecht features key-note sessions from authorities as Dayna Baumeister, Jay Harman, Michael Pawlyn and Katherine Collins. Moreover, it brings together the global community of practitioners, researchers and enthusiasts from industry and academia. The program is packed to the brim with diverse parallel sessions and workshops, as well as a tour through the extensive botanical gardens of Utrecht University. Ernst-Jan Mul from EPEA NL will discuss on Saturday the... lees verder

Brabantia’s nieuwste iconen ontvangen Cradle to Cradle Brons certificaat

11 Oktober 2016 | 15:21 uur

Brabantia behaalde op zes oktober het Cradle to Cradle CertifiedTM Bronze certificaat voor een nieuw ontworpen icoon; de Pedal Bin NewIcon. De NewIcon reeks wordt geproduceerd in Overpelt en geleverd in 10 kleuren en verschillende maten, een totaal van 140 verschillende uitvoeringen. Het certificaat werd overhandigd door Hein van Tuijl en Sanne van den Dungen van EPEA Nederland. EPEA Nederland heeft het certificeringsproces begeleidt. Onderdeel daarvan is een uitgebreid onderzoek naar de materialen... lees verder

Nispen Verpakkingen behaald Cradle to Cradle Certified™ Bronze certificaat

14 September 2016 | 15:28 uur

Met de persoonlijke overtuiging dat een beter milieu bij jezelf begint, nam directeur Marcel Baelemans een aantal jaar geleden het initiatief om van Nispen Verpakkingen een Cradle to Cradle bedrijf te maken. “We dragen allemaal verantwoordelijkheid naar onze planeet. Ook ik. Het is mijn droom dat onze kinderen en de generaties daarna een zeer goede kwaliteit van leven hebben”. Met dit ideaal voor ogen zette Marcel de duurzame verandering van Nispen Verpakkingen in volle gang. Dit alles heeft ertoe... lees verder

New Cradle to Cradle certificates for VPK Packaging Group

22 Augustus 2016 | 18:08 uur

VPK Flute and VPK Liner were recently awarded the Material Health sustainability certificate. This is the second certificate awarded to VPK Packaging Group by the Cradle to Cradle Products Innovation Institute, after the site in Raamsdonksveer (NL) was previously officially recognised for its corrugated packaging.

Material Health Certificate for VPK Flute and VPK Liner
VPK Paper is the Belgian paper division of the VPK Group. With its three paper machines, the site provides some 550,000 tons of... lees verder

Alpheios ontvangt Cradle to Cradle Certified™ Bronze certificaat voor Triple-T Trolley

15 Juli 2016 | 11:28 uur

Op 12 juli ontving Alpheios het Cradle to Cradle Certified™ Bronze certificaat voor haar Triple-T trolley. Met dit certificaat breidt Alpheios haar bestaande aanbod van gecertificeerde producten uit en bouwt het voort aan haar visie van veilige producten binnen de Triple-T productenreeks.

Na een succesvolle eerste samenwerking met EPEA Nederland op de Gold certificering van hun reinigingsmiddelen en op de eerdere basis certificering van de trolley, zet Alpheios een volgende stap richting veilige... lees verder

Van Swaaij zet grote stap naar Cradle to Cradle Certified™ Bronze voor brandvertragende houten wand-, gevel- en plafondbekleding en GWW producten

15 Juni 2016 | 13:53 uur

Van Swaaij Trade International uit Wehl heeft het Cradle to Cradle Certified™ Bronze certificaat ontvangen voor hun houten gevel-, wand- en plafondbekledingsproducten en Water Works Solutions (WWS) producten. Het Bronze certificaat is een grote stap na het eerder behaalde Basic certificaat. Het bevestigt de gunstige materiaaleigenschappen van de producten wat betreft gezondheid en herbruikbaarheid. Ook toont Van Swaaij aan vooruitstrevend te zijn op het gebied van hernieuwbare energie, water... lees verder